Olyckor och plötsliga sjukdomsfall kan inträffa när som helst och var som helst, på arbetsplatsen, hemma eller på fritiden. Första hjälpen påbörjas direkt på olycksplatsen, ofta utan några hjälpmedel. All hjälp är viktig och värdefull. Personer som har lärt sig första hjälpen kan hjälpa till för att tillståndet för den skadade eller sjuka inte förvärras och faktiskt vara med och rädda liv. Oftast är det personer som har övat på att ge första hjälpen som både vågar och kan hjälpa till. En utbildning i första hjälpen är därför livsviktigt.
Bemötande av en skadad eller olycksdrabbad person
När en olycka eller ett sjukdomstillstånd inträffar är det viktigt att handla snabbt och bevara lugnet. Tilltala den skadade eller olycksdrabbade personen, får du ingen reaktion kan du skaka personen försiktigt. Får du fortfarande ingen reaktion kan du utgå från att personen är medvetslös. Vid medvetslöshet behöver du kontrollera personens andning för att utesluta hjärtstopp.
Stabilt sidoläge vid medvetslöshet
En person som är medvetslös men andas normalt ska läggas i stabilt sidoläge för att inte tungan ska falla bakåt och blockera luftvägarna. Kontrollera först personens medvetande och andning, lägg sedan personen i stabilt sidoläge och öppna personens luftväg. Kontrollera andningen regelbundet medan du inväntar hjälp.
När Hjärt- och lungräddning ska påbörjas
Om det gäller en vuxen person så ring larmcentralen först och påbörja hjärt-lungräddning sedan.
Om den skadade eller sjuka är ett barn ska hjärt-lungräddning påbörjas omgående. Ring 112 efter en minut.
När en medvetslös person inte andas normalt ska hjärt-lungräddning (HLR) inledas. Vid ett hjärtstopp är det viktigt att få igång hjärtverksamheten och andningen så snabbt som möjligt.
Hjärt- och lungräddning steg för steg
- Lägg personen på rygg och placera din ena hand på bröstbenet och den andra handen ovanpå.
- Tryck 30 kompressioner.
Bröstbenet ska sjunka minst 5 cm och frekvensen ska vara 100-120 tryck i minuten. - (Kläm ihop näsan, öppna luftvägen och gör 2 inblåsningar med mun mot mun-metoden.)
Vid misstanke om Covid-19 ska man inte göra inblåsningar utan bara arbeta med kompressioner. - Fortsätt med 30 tryck och 2 inblåsningar tills andningen stabiliserats eller tills hjälp kommer.
LABC en smart minnesregel
LABC är en förkortning som används för att komma ihåg i vilken ordning man ska agera vid en olycka eller ett sjukdomsanfall. Bokstaven L står för livsfarligt läge. A står för andning, B för blödning och C för chock eller cirkulationssvikt.
L - Livsfarligt läge: personen ska flyttas för att inte riskera större skada
Exempelvis vid brand, explosionsrisk, rasrisk, vatten, mitt på trafikerad vägbana.
A - Andning: kontrollera andning och hjärtrytm. Andas inte personen behövs öppna luftvägar. Huvudet förs försiktigt bakåt-uppåt för att lyfta tungans bakre del från luftstrupen. Saknas andning ska hjärt- och lungräddning (HLR) påbörjas.
Andas personen ska hen läggas i stabilt sidoläge.
B - Blödning: efter fria luftvägar och säkerställd syresättning till hjärna och hjärta är säkerställd ska större blödningar stoppas. Applicera tryck på det blödande området med handen eller med tryckförband om det finns tillgängligt för att stoppa blödningen.
C - Chock / cirkulationssvikt - Cirkulationssvikt kan uppstå av några olika anledningar men vanligast är till följd av en blödning eller allergisk reaktion. Viktigt vid cirkulationssvikt är att först åtgärda t.ex blödningen för att sedan hjälpa till med cirkulationssvikten. Vad vi gör när en person har cirkulationssvikt är att lägga personen ned med benen i högläge. Personen blir snabbt kall vid cirkulationssvikt så lägg gärna en filt runt personen och sen kan du lägga dig nära personen för att ge kroppsvärme. Ge aldrig något att äta eller dricka till en person med cirkulationssvikt.