I Sverige finns något som heter hjärtstartarregistret (öppnas i ny flik). Det är ett register som är helt frivilligt att ansluta sig till för företag och privatpersoner och det är Svenska rådet för hjärt-lungräddning (HLR-rådet) som äger registret. Hjärtstartarregistret grundades 2009 med ett enda syfte – att alla hjärtstartare utanför vården ska registreras så att livräddare och larmcentralen vet var hjärtstartarna är placerade rent geografiskt. En hjärtstartare är ett hjälpmedel som precis som det låter startar en persons hjärta om den har drabbats av ett plötsligt hjärtstopp. Personen som använder den behöver inte ha någon kunskap sedan tidigare då allt sköts per automatik.
Anslut din hjärtstartare
Att registrera din hjärtstartare i hjärtstartarregistret går snabbt och är helt gratis. En person kommer då att vara ansvarig person för hjärtstartaren och kommer behöva bekräfta hjärtstartarens position och tillgänglighet var sjätte månad.
Man får ett mail från Sveriges Hjärtstartarregister (SHR) där man klickar på en länk och sen fyller i eventuella ändringar som informerar om hjärtstartaren fortfarande finns på plats eller om något har förändrats. Förändringar kan vara placeringen på hjärtstartaren eller öppettider har ändrats under de tider som hjärtstartaren går att nå för allmänheten. Därför är det viktigt att ange en aktiv mailadress. Skulle den ansvariga personen sluta är det viktigt att uppdatera uppgifterna via hemsidan så hjärtstartaren fortsatt kan vara registrerad.
Varje anmälan av hjärtstartare kontrolleras manuellt varför det kan dröja något innan den syns på kartan, vanligtvis tar det allt från några timmar upp till några dagar beroende på arbetsbelastning. En hjärtstartare kan vara både fast eller rörlig, fast innebär att den exempelvis finns monterad inne i en byggnad och en rörlig kan finnas monterad i ett fordon.
Placering och skyltning
Hjärtstartaren ska placeras lättillgänglig både för de som rör sig på exempelvis arbetsplatsen, och för personer utifrån som behöver komma åt den snabbt. Därför är det också viktigt att tänka på bra skyltning för att snabbt och enkelt kunna nå fram. Idag är många privatpersoner anslutna till en tjänst som kallas SMS-livräddare, kravet för att ansluta sig är att du är över 18 år och utbildad i HLR.
Tjänsten är tillgänglig via en app som du kan ladda ner i App Store eller Google Play och den finns i flera regioner i Sverige.
Anslutna SMS-livräddare får ett larm i appen vid ett misstänkt hjärtstopp i närheten och kan då antingen direkt utföra HLR eller hämta den närmsta hjärtstartaren för att sen ta sig till den drabbade.