Arbeten med verktyg och utrustning som skapar gnistor eller alstrar värmen benämns som heta arbeten. Det är en utbildning som alla som arbetar med brandfarliga heta arbeten ska genomgå. Heta arbeten finns inom en mängd olika branscher: hantverk, lantbruk och industri- och byggarbete för att ge några exempel. Kurs i heta arbeten är något som är ett krav från stora försäkringsbolag och ett certifikat är giltig i fem år efter utfärdande.
Vad är utbildning i heta arbeten?
Kursen heta arbeten är Brandskyddsföreningens skadepreventionskoncept vilket innebär utbildning och certifiering av personer som arbetar på en tillfällig arbetsplats där heta arbeten utförs. Alla försäkringsbolag i Sverige ställer som krav på att den som utför heta arbeten på tillfällig arbetsplats, ska vara brandvakt eller utfärda tillstånd måste ha kunskap och vara behörig.
Utbildning är en endagsutbildning och deltagarna får kunskap om de säkerhetsregler som gäller vid heta arbeten. På Brandskyddsföreningens hemsida finns kvalitetsgranskade arrangörer som har rätt att utfärda ett certifikat vilket är ett bevis på att du har rätt kunskap och behörighet.
När gäller certifikatet?
Certifikatet gäller för alla branscher, det vill säga att det inte finns ett specifikt för varje bransch utan kurser gäller för samtliga branscher oavsett vart arbetet utförs. Ett certifikat som har utfärdats i Sverige gäller i hela landet plus de nordiska grannländerna. Det innebär att certifikatet är giltigt oavsett om arbetet utförs i samband med sjöfart i Danmark eller inom jordbruk i Sverige. Har ett certifikat utfärdats i Norge, Danmark eller Finland så är även detta giltigt i Sverige.
Ett certifikat är giltigt i fem år efter att det har utfärdats och sedan behöver utbildningen på nytt genomföras. Detta eftersom regler och föreskrifter ständigt uppdateras. Att vara uppdaterad med den senaste informationen handlar även om säkerhet i arbetet.
Alla som arbetar på en tillfällig arbetsplats och utför heta arbeten är skyldig att ha ett giltigt certifikat samt se till att samtliga säkerhetsföreskrifter följs. Samtliga som arbetar på den tillfälliga arbetsplatsen är också skyldig att vara försäkrade om olyckan skulle vara framme. Ibland tar en entreprenör på sig att ansvara för att ha en försäkring som också täcker samtliga underentreprenörer, andra gånger får varje underentreprenör själv ansvara för att ha tecknat rätt försäkring.