Hjärtstartare
Hjärtstartare räddar liv
När ett hjärtstopp har inträffat är det viktigt att agera snabbt. Chansen för överlevnad ökar betydligt om man har tillgång till en hjärtstartare.
En hjärtstartare, även kallad defibrillator, är en maskin som analyserar hjärtats rytm med hjälp av elektroder som man fäster på bröstet. Hjärtstartaren kan sedan leverera en strömstöt rakt in i hjärtat. Med hjälp av en strömstöt kan hjärtat starta om på nytt och återgå till normala hjärtslag.
Köpa hjärtstartare
En hjärtstartare ökar chansen att överleva. Hos HLR Proffsen kan du köpa användarvänliga hjärtstartare av hög kvalitet till arbetsplatser, föreningslokaler och offentliga miljöer. En viktig investering som kan rädda liv. Med en hjärtstartare i närheten kan du känna dig tryggare vid ett hjärtstopp.
Hyra hjärtstartare
Hos HLR Proffsen kan företag, föreningar och privatpersoner tryggt och lätt hyra en färdiginstallerad hjärtstartare för en låg månadskostnad. Alla kan drabbas av hjärtstopp och därför är det viktigt att ha tillgång till en hjärtstartare på arbetsplatsen, i föreningslokalen och i offentliga miljöer.
Hjärtstartare – kan ge den drabbade en andra chans
Visste du att en hjärtstartare i närheten kan vara skillnaden mellan liv och död vid ett plötsligt hjärtstopp? Använder man en hjärtstartare inom 3 minuter så kan den enkla men livsviktiga utrustningen återställa hjärtats rytm och ge någon chansen att leva vidare.
Hos HLR Proffsen brinner vi för att göra samhället tryggare och säkrare. Vi erbjuder hjärtstartare för hem och arbetsplatser så att du kan skydda dina nära och kära, kollegor och kunder. Låt oss visa dig varför en hjärtstartare är ett måste – och hur enkelt det är att använda en!
Vad är en hjärtstartare och hur fungerar den?
Vid ett plötsligt hjärtstopp behövs snabbt en hjärtstartare för att återställa hjärtats normala rytm genom att ge en elektrisk stöt.
En hjärtstartare är avgörande för att ge den hjälp som krävs för att få i gång hjärtat igen.
Hur fungerar en hjärtstartare?
- Placering och analys av hjärtrytmen: När en person drabbas av hjärtstopp, kopplas hjärtstartaren snabbt på personen genom elektroder som placeras på bröstkorgen. Hjärtstartaren analyserar hjärtrytmen direkt för att avgöra om en elektrisk stöt behövs.
- Stöt om det behövs: Om hjärtstartaren upptäcker en farlig rytm, ger den en stöt för att ”starta om” hjärtat. Det finns två typer av hjärtstartare: automatiska och halvautomatiska. En automatisk hjärtstartare levererar stöten på egen hand, medan en halvautomatisk hjärtstartare ber användaren att trycka på en knapp för att ge stöten.
- Röstinstruktioner och vägledning: Moderna hjärtstartare är användarvänliga och ger tydliga röstinstruktioner. De uppmanar användaren att hålla avstånd före stöten och kan även instruera om hjärt- och lungräddning (HLR) om stöten inte lyckas återställa en normal rytm. Hjärtstartaren kan därmed användas av vem som helst i en nödsituation, även utan medicinsk erfarenhet.
Varför är en hjärtstartare viktig?
En hjärtstartare kan göra stor skillnad vid ett plötsligt hjärtstopp. Chansen till överlevnad minskar med cirka 10 % för varje minut utan behandling, vilket gör det avgörande att ha en hjärtstartare nära till hands.
Kan man vid ett hjärtstopp leverera en stöt inom 3 minuter så ökar överlevnadschansen till hela 74%.
Att ha en hjärtstartare i hemmet eller på arbetsplatsen är inte bara ett klokt val – det är en livräddande investering efter som den möjliggör snabb insats tills sjukvårdspersonal anländer.
Genom att agera snabbt kan du inte bara rädda ett liv utan också ge den drabbade chansen att återgå till ett normalt liv efter hjärtstoppet.
Det gör en väldig stor skillnad när det finns fler hjärtstartare ute i samhället.
Redo att rädda liv?
Hos HLR Proffsen hittar du pålitliga och användarvänliga hjärtstartare för alla behov. Ta steget idag och skapa en tryggare miljö för dina nära och kära, kollegor och kunder.
➡️ Upptäck vårt sortiment och beställ din hjärtstartare idag!
Vanligaste frågorna runt hjärtstartare
- Vad är en hjärtstartare?
En hjärtstartare, även kallad defibrillator, är en apparat som ger en elektrisk stöt till hjärtat för att återställa normal hjärtrytm vid ett hjärtstopp. - Hur fungerar en hjärtstartare?
Den analyserar hjärtats rytm och ger en elektrisk stöt vid behov för att starta om hjärtat. Apparaten guidar användaren med tydliga röstinstruktioner. - När ska en hjärtstartare användas?
En hjärtstartare ska användas när en person misstänks ha drabbats av hjärtstopp, vilket innebär att hjärtat har slutat slå och personen är medvetslös. - Vad är skillnaden mellan en automatisk och en halvautomatisk hjärtstartare?
En automatisk hjärtstartare ger en stöt automatiskt vid behov, medan en halvautomatisk ber användaren att trycka på en knapp för att ge stöten. - Kan en hjärtstartare användas av vem som helst?
Ja, moderna hjärtstartare är utformade för att kunna användas av alla, även utan medicinsk utbildning. Apparaten ger enkla och tydliga röstinstruktioner. - Hur vet man om en hjärtstartare behöver användas?
En hjärtstartare används om personen inte andas normalt och är medvetslös, vilket kan tyda på hjärtstopp. - Kan en hjärtstartare göra fel och ge en stöt när den inte behövs?
Nej, hjärtstartaren analyserar hjärtrytmen och ger endast en stöt om det verkligen behövs. Den är designad för att vara säker. - Var bör en hjärtstartare placeras?
Hjärtstartare bör placeras på platser där många människor vistas, som arbetsplatser, offentliga lokaler och även i hemmet där dom allra flesta hjärtstopp utanför sjukhus sker. - Hur länge håller en hjärtstartare?
En hjärtstartare har vanligtvis en livslängd på 8-10 år. (???) Batterier och elektroder behöver dock bytas enligt tillverkarens rekommendationer. - Hur ofta behöver batterier och elektroder bytas?
Detta är väldigt olika beroende på modell av hjärtstartare, det varierar mellan 2-5 år. Det är viktigt att ni kontrollerar era batterier och elektroder regelbundet - Finns det några risker med att använda en hjärtstartare?
Hjärtstartaren analyserar automatiskt hjärtrytmen och ger bara en stöt om det är nödvändigt, vilket gör den säker att använda. Ni kan inte ge en stöt till en person som har puls. - Behöver man utbildning för att använda en hjärtstartare?
Utbildning är inte nödvändig, men det är rekommenderat att gå en HLR-kurs för att känna sig trygg i att använda hjärtstartaren och utföra hjärt- och lungräddning. - Hur fungerar hjärtstartaren tillsammans med HLR?
Hjärtstartaren instruerar användaren när det är dags att ge HLR och guidar genom hela processen för att ge bästa möjliga hjälp. - Är det lagkrav på att ha hjärtstartare på arbetsplatser i Sverige?
I Sverige är det ännu inget lagkrav på hjärtstartare på arbetsplatser, men många företag väljer att ha en hjärtstartare för att öka säkerheten. - Behöver hjärtstartare regelbundet underhåll?
Ja, hjärtstartare behöver kontrolleras regelbundet för att säkerställa att batterier och elektroder är i gott skick och att apparaten är redo att användas. - Kan en hjärtstartare användas på barn?
Ja, vissa hjärtstartare har särskilda elektroder eller inställningar för barn. Kontrollera alltid att hjärtstartaren är anpassad för barnanvändning. - Varför är det viktigt att ha en hjärtstartare nära till hands?
Vid hjärtstopp minskar chansen till överlevnad med cirka 10 % för varje minut utan behandling. En hjärtstartare nära till hands kan snabbt ge den hjälp som krävs och öka chanserna för överlevnad upp till 74%. - Vilken hjärtstartare ska man välja?
Alla hjärtstartare som vi erbjuder är godkända enligt europeiska riktlinjer. Alla modeller av hjärtstartare har som mål att kunna leverera stötar för att få i gång hjärtat, så därför kan du välja den hjärtstartare som passar er verksamhet och er budget. - Måste man registrera sin hjärtstartare?
Nej, det finns inga lagkrav på att man måste registrera sin hjärtstartare. Hjärtstartarregistret finns med intentionen att alla hjärtstartare ska registreras för att öka överlevnaden vid hjärtstopp. Genom detta får båda SOS Alarm och allmänheten info om vart alla hjärtstartare befinner sig. - Kan man köpa en hjärtstartare med annat språk än svenska?
Vi erbjuder som standard maskiner som pratar svenska. Men vi har även tvåspråkiga maskiner som pratar engelska och även andra europeiska språk. Kolla med oss vid beställning av Hjärtstartare för att se vad vi kan erbjuda er.
Våra utbildningar
Vi utbildar företag runtom i Sverige inom hjärt- och lungräddning med hjärtstartare, barn- HLR, första hjälpen, brandutbildning och heta arbeten.
Våra utbildningar följer HLR rådets riktlinjer och vi garantera er en lärorik kurs från våra proffsiga instruktörer, oavsett vilken kurs ni väljer. Efter utförd utbildning får företaget ett certifikat och deltagarna får individuella kunskapsbevis.