Hjärtstartare på jobbet

Be om offert

Det finns flera sätt att rädda liv – att investera i en hjärtstartare till arbetsplatsen är ett sätt för en säkrare miljö. Hjärtstopp drabbar årligen runt 10 000 svenskar och de minuter som följer kan vara avgörande för liv eller död. En hjärtstartare på arbetsplatsen kan alla använda när en akut situation uppstår.

Kontakt

Drottninggatan 17
591 30 Motala​

HLR-övning med placerade händer på person

Arbetsplats med hjärtstartare

På en arbetsplats finns arbetsmiljölagen som företaget behöver efterleva. Lagen innehåller krav på att förebygga ohälsa och olyckor i arbetet men det finns inte specifikt krav på att hjärtstartare ska finnas. Idag har drygt 2 av 10 arbetsplatser¹ valt att köpa en hjärtstartare, vi vill att den siffran ska öka. Ett hjärtstopp kan inträffa när som helst och kräver ett omedelbart agerande. Därför rekommenderar vi att en hjärtstartare placeras ut på en strategisk plats i företagets lokaler på samma sätt som brandsläckare, ett hjälpmedel som är tillgängligt för alla.

Så hjärtsäkrar du arbetsplatsen

Certifikatet som visar att arbetsplatsen är hjärtsäkrad är framtaget av hjärt- och lungfonden samt HLR-rådet. För att få denna utmärkelse krävs att företaget uppfyller ett antal kriterier vilket är grundläggande för en ökad säkerhet på arbetsplatsen. De krav som ska uppfyllas är:

  • Personalen vet var er hjärtstartare är placerad och har kunskap om hur den ska användas
  • Arbetsplatsen har tydliga rutiner och en beredskap i att hantera ett hjärtstopp samt att larma räddningstjänst
  • Hjärt- och lungräddning kan startas omgående och hjärtstartare inom tre minuter
  • Årlig repetition av hjärt- och lungräddning

Att med jämna mellanrum utbilda i både hjärt- och lungräddning samt hur er hjärtstartare är viktigt. Andra rutiner för att stärka upp är vid exempelvis nyanställningar så att personal får information om hur den fungerar. Rutinerna som arbetsplatsen upprättar kan exempelvis innehålla vem som gör vad. Första steget i att skapa en hjärtsäker arbetsplats är att köpa eller hyra en kvalitativ hjärtstartare som kan rädda liv.

¹https://www.hjart-lungfonden.se/sjukdomar/hjartsjukdomar/plotsligt-hjartstopp/mer-lasning/8-av-10-svenska-foretag-har-ingen-hjartstartare-pa-arbetsplatsen/

Utbildning i hjärt- och lungräddning med hjärtstartare

Även om de hjärtstartare vi erbjuder är mycket enkla att använda rekommenderar vi en utbildning i hjärt-lungräddning med hjärtstartare. 

Läs mer

Kontakt

Drottninggatan 17
591 30 Motala​

Öppettider

Mån-tors, 08:00 - 16:00
fre 08:00 - 15:00

Offertförfrågan hyra hjärtstartare

Använd vårt kontaktformulär för att göra bokningsförfrågan.

Bilder